Internetul modern este bazat pe o serie de site-uri, ce sunt o cerinta obligatorie pentru orice firma sau persoana publica. Un site bine elaborat permite firmelor sa isi expuna produsele si serviciile, iar promovarea in mediul online este mult mai usoara si mai ieftina ca in mediul offline.
Site-urile nu pot fi realizate decat daca suntem in posesia unor domenii, ce trebuie achizitionate de la un registrar internet autorizat. Astfel, vom avea garantia ca domeniul inchiriat se afla in afara oricaror probleme si ca acesta nu va fi oferit mai multor persoane.
Numele domeniului va trebui sa fie foarte bine ales intrucat aceasta este cartea de vizita a site-ului nostru, iar numele este cel ce va oferi vizitatorilor primele informatii despre site. Numele domeniului trebuie sa fie scurt si usor de tinut minte pentru utilizatori dar trebuie in acelasi timp sa ne ajute in procesul SEO.
Extensia site-ului (cunoscuta ca si TLD) are un rol esential in procesul SEO si in brandul si respectabilitatea unui site. Este bine sa ne alegem un TLD recunoscut (numele de tara sau o extensie de tip .com sau .info) si sa renuntam la extensiile exotice (.top, .mobi, etc) chiar daca acestea sunt mai ieftine.
Domeniul trebuie gazduit la un data center
Imediat dupa ce am inchiriat domeniul va trebui sa ii gasim o casa iar acest lucru se face la un data center, ce este o firma specializata in gazduirea domeniilor si care ne ofera garantia ca acestea vor functiona pe toata perioada anului.
Este foarte important sa verificam cu atentie firma de hosting la care ne vom gazdui domeniul si sa semnam un contract prin care aceasta se obliga sa ne garanteze ca acestea vor functiona 99.99% din timp (orice alta valoare sub aceasta cifra trebuie sa ne atraga atentia asupra calitatii serviciilor acesteia).
Pachetele oferite de catre firmele de hosting sunt foarte bogate dar pentru un incepator acestea sunt destul de greu de descifrat, deoarece vom vedea ca acestea cuprind date despre domenii gazduite si domenii parcate.
Domeniile gazduite sunt practic acelea ce sunt functionale si pot fi accesate de catre vizitatori. O firma de gazduire ne poate oferi spatiu nelimitat in functie de dorintele noastre, dar este bine sa „nu punem toate ouale in acelasi cos” si sa folosim mai multe date centere.
Ce sunt domeniile parcate
Domeniile parcate sunt acele domenii achizitionate dar care nu sunt inca functionale, iar in cazul in care acestea sunt accesate vizitatorii vor fi redirectionati catre site-urile functionale.
Un domeniu parcat presupune in mod obligatoriu ca acesta sa fie inregistrat, dar inca nu avem continutul necesar pentru a le umple.
Subdomeniile sunt de fapt site-uri ce se vor atasa domeniului principal. Un subdomeniu nu va avea niciodata un nume propriu deoarece este o extensie a domeniului principal, iar continutul acestuia va fi radical diferit fata de cel al domeniului.
Addon domain este un domeniu ce se poate adauga suplimentar, daca acest lucru este permis de catre firma de hosting. Acesta este un site separat, cu un continut diferit fata de cel al domeniului principal