Taxa anuala de mentenanta pentru domeniile internet

Domeniile internet sunt de importanta vitala pentru toti posesorii de site-uri. Un site nu poate fi conceput fara existenta unui domeniu, dar inregistrarea acestuia presupune o serie de costuri de care este bine sa tinem seama.

Atunci cand vom inregistra un domeniu vom plati o taxa de folosire, ce pana cu cativa ani in urma se platea o singura data la registrar si domeniul putea fi utilizat „pe viata”.

Noua taxa anuala introdusa de RoTld

Din pacate, odata cu evolutia pietei si  a internetului modern Romania s-a aliniat tendintelor moderne pentru inchirierea domeniilor, ce presupune plata unei taxe anuale de mentenanta catre registrar.

Valoarea anuala a taxei este de 6 euro fara TVA si va fi aplicata din 1 martie 2018. Astfel tariful anual pentru mentenanta unui domeniu se stabileste la valoarea de 30 de euro (plus tva) pentru o perioada de 5 ani, pret ce acopera inregistrarea domeniului cat si utilizarea acestuia in conditii de maxima siguranta.

La expirarea acestei perioade urmeaza ca detinatorii domeniilor sa plateasca in fiecare an suma de 6 euro (fara TVA).

Astfel, detinatorii de site-uri din Romania au primit o lovitura grea si se estimeaza ca numarul acestor site-uri sa scada in urmatoarea perioada de timp.

Trebuie sa tinem seama ca in afara acestor costuri anuale de mentenanta a domeniilor, posesorii de site-uri trebuie sa achite si gazduirea lunara a acestora ce poate varia de la 5 – 10 euro pe luna pana la cateva sute de euro pe luna, in functie de marimea site-urilor si de numarul zilnic de vizitatori.

Mentenanta domeniilor costa bani

Aceste costuri se adauga la cele legate de plata salariilor si a costurilor de promovare. Acestea pot fi destul de mari in cazul in care apelam la promovarea Google Adwords sau ne dorim o politica SEO bine structurata, ce va imbunatati pozitia site-ului nostru in clasamentul motoarelor de cautare, iar orice cost suplimentar introdus de catre registrar sau de firma de gazduire isi va pune amprenta in mod negativ asupra profitabilitatii site-ului.

Cu toate ca ne va influenta negativ costurile, taxa anuala de mentenanta pentru domeniile web are si parti bune legate de deblocarea domeniilor ce au fost cumparate si stocate in vederea revanzarii ulterioare.

Multi dintre posesorii de site-uri au achizitionat sute de domenii reprezentative pe care le-au parcat ulterior, asteptand o oportunitate pentru revanzarea acestora la sume mai mari.

Este deja celebru cazul Air France, care la intrarea in Romania nu a putut sa achizitioneze airfrance.ro din cauza ca domeniul era cumparat de un intreprinzator roman. Cu toate ca francezii au deschis un proces, domeniul nu a putut fi deblocat decat in momentul in care acesta a fost rascumparat.

Acest lucru a fost posibil datorita faptului ca legislatia romaneasca nu are o politica coerenta de protectie a brandurilor, astfel incat chiar daca se face dovada ca numele domeniului inchiriat este denumirea altei entitati comerciale proprietar va ramane cel care a inchiriat domeniul.

Este interesant de vazut ce se va intampla dupa data de 1 martie 2018, deoarece deblocarea unor domenii bune va fi prilej de profit pentru cei ce dispun de capital suplimentar.