Cum sa alegem numele unui domeniu web

Domeniul web reprezinta celula pe care se bazeaza toate site-urile internetului contemporan. Acesta este alcatuit dintr-o insiruire de caractere alfanumerice (litere si cifre, intre care poate fi inserat si un semn „minus”) ce fac legatura intre numele domeniului si o adresa IP (cartea de identitate a site-ului).

Pentru a avea un site cat mai performant si cat mai usor de tinut minte de catre utilizatori este necesar sa alegem cu atentie numele domeniului, deoarece acesta trebuie sa indeplineasca anumite criterii de performanta.

Numele domeniului web trebuie sa fie scurt

Daca suntem la inceput de drum este necesar ca numele domeniului sa fie cat mai scurt si mai sugestiv pentru a fi retinut cu usurinta.

Daca firma noastra este mare si a devenit renumita in piata, numele domeniului va fi obligatoriu de tip numefirma.ro.

TLD-ul (extensia site-ului) este deosebit de important, deoarece in functie de acesta un site va fi mai bine vazut (sau nu) de catre motoarele de cautare. Acestea trebuie sa reprezinte codul de tara (.ro in cazul Romaniei) sau o extensie internationala recunoscuta (.com, .com.ro, .eu, .biz, .biz, etc).

Daca firma noastra este la inceput de drum va trebui sa ne inchiriem rapid domeniul deoarece acesta s-ar putea sa nu fie liber iar in acest caz trebuie sa ne gandim chiar la schimbarea numelui companiei.

Nu trebuie sa ne facem probleme in cazul in care gasim domeniul liber iar actele firmei s-au impotmolit in procesul birocratic si inca nu sunt gata, deoarece domeniul poate fi rezervat pana in momentul in care avem totul in regula.

Pentru inceput este bine sa inchiriem un nume al domeniului web romanesc, chiar daca ambitiile noastre se vor extinde si in plan international.

Cum sa alegem numele cel mai bun pentru un domeniu

Inainte de a ne alege numele domeniului este bina sa verificam ca acesta sa nu fie al unui brand recunoscut. Chiar daca acesta nu activeaza in prezent la noi in tara, este posibil ca in viitor sa avem probleme in cazul in care acesta isi va deschide filiale in Romania.

Cel mai bun nume pentru domeniul nostru trebuie sa reflecte cat mai bine valorile firmei si activitatea pe care o vom desfasura. Astfel utilizatorul va fi incurajat sa ne viziteze site-ul deoarece va fi convins ca aici va gasi informatiile sau produsele care il intereseaza.

Numele domeniului va trebui sa fie cat mai scurt si mai usor de pronuntat. Nu cred ca ne dorim ca numele site-ului sa fie lung sau ca pronuntia acestuia sa nu fie inteleasa usor, deoarece in acest caz vizitatorii vor renunta sa ne acceseze site-ul.

Este necesar sa evitam pe cat putem cratima sau cifrele, deoarece acest lucru inseamna dezorganizare sau amatorism iar in acest fel site-ul nu va fi vizitat de catre utilizatori si va fi depunctat in clasamentele motoarelor de cautare.

Pentru a ne diferentia de concurenta va trebui sa ne personalizam si numele site-ului si nu trebuie sa ezitam sa fim creativi. Astfel, este recomandat sa ne alegem nume „ciudate” care sa fie sugestive si usor de retinut.