Cum se inregistreaza in contabilitate un domeniu web

Domeniile web sunt un element fundamental pentru orice firma. Acestea sunt celula de baza pe care se sprijina toate site-urile internetului contemporan si sunt folosite de catre toate companiile pentru a isi prezenta oferta de servicii si pentru a se prezenta pe internet.

Cu cat o companie este mai mare cu atat aceasta va avea mai multe site-uri, iar pentru a face acest lucru este nevoita sa achizitioneze mai multe domenii.

Este insa foarte important pentru orice companie sa isi aleaga cu atentie numele domeniului si extensia acestuia, deoarece acestea reprezinta primele elemente cu care intra in contact vizitatorii si au o importanta deosebita in politica SEO viitoare a companiei.

Un domeniu web este usor de cumparat

Daca acum 10 – 15 ani un domeniu web era greu de cumparat si avea un pret foarte mare, in prezent acest lucru se poate face cu usurinta pentru un pret rezonabil. Inregistrarea unui domeniu web este insa o problema destul de spinoasa pentru orice contabil. Cum se va face inregostrarea acestuia in contabilitate?

Este considerata o imobilizare corporala ce impune o amortizare? Poate fi incadrata la 404 sau 208?

Pentru a raspunde acestor intrebari este important sa facem distinctia (din punct de vedere juridic) intre un site web si un domeniu. Un domeniu este numai un nume unde va fi site-ul firmei, in timp ce un site web presupune un serviciu de gazduire, SEO, intretinere, etc.

Un domeniu web se incadreaza in categoria imobilizarilor necorporale, mai precis la aliniatul 2 al punctului 72 din Ordinul MFP 3055 / 2009.

Imobilizarea corporabila este separabila (poate fi vanduta, transferata sau schimbata) si va decurge din drepturile contractuale.

Imobilizarea necorporala poate fi recunoscuta in bilant daca se presupune ca va aduce avantaje din punct de vedere financiar iar costul acesteia poate fi evaluat intr-un mod apropiat de realitate.

Domeniul web (impreuna cu alte softuri sau programe informatice) se va amortiza pe perioada in care va fi utilizat de catre societatea comerciala care il detine.

Cum se inregistreaza contabil un domeniu web

Un domeniu web se va incadra la costul la care este cumparat de catre compania ce il detine si va fi incadrat in 208 – Alte imobilizari necorporale / analitic site.

Gazduirea unui site presupune existenta unor servicii fizice (spatiu pe discul unor servere, mentenanta, etc) iar aceasta va fi incadrata la capitolul prestari servicii in contul 628 Alte cheltuieli cu prestari servicii / analitic (aliniatul 2 din punctul 84 al Ordinului MFP 3055 / 2009).

Un domeniu web are o durata de viata ce este estimata in functie de cea a companiei. Acesta poate fi scos in evidenta la cedare sau in cazul in care compania nu mai asteapta niciun venit sau beneficiu din folosirea sa.

Cu alte cuvinte, un domeniu web poate fi scos din contabilitate odata cu desfiintarea sau falimentul companiei.

In cazul in care acesta va fi scos din evidentele contabile este necesar sa evidentiam distinct veniturile obtinute din vanzarea acestuia. Cheltuielile reprezinta valoarea ce a ramas neamortizata si alte cheltuieli necesitate de cedarea imobilizarii necorporale.

Domeniul va ramane astfel inregistrat in contabilitate pe toata durata de viata a firmei, iar numarul lor poate sa creasca sau sa scada in functiile de conditiile economice.