Care sunt cele mai cunoscute extensii de domenii internet

Internetul contemporan nu ar fi posibil fara existenta domeniilor online ce reprezinta practic „buletinul de identitate” al site-urilor pe care le intalnim la tot pasul. Cu cat denumirea acestora este mai sugestiva, cu atat numele viitorului site va fi mai usor de retinut iar accesarea va fi mai rapida.

Numele unui domeniu consta intr-o secventa de numere si de cifre ce se termina cu o extensie de doua – trei litere, ce pot semnifica tara de provenienta a domeniului sau tipul organizatie ce a inregistrat domeniul.

Domeniile internet sunt cunoscute sub numele DNS

Domain Name System (DNS) reprezinta cartea de adrese a internetului ce are rolul de a indruma utilizatorii sa gaseasca mai usor site-ul nostru prin traducerea numelui site-ului in IP-ul corespunzator.

Extensiile domeniilor sunt multe si foarte greu de retinut, dar ce este mai important este sa facem diferenta intre numele domeniilor, domeniile de rang inferior (doi si trei) si subdomenii.

Cel mai inalt rang din sistemul DNS este reprezentat de catre domeniile de nivel superior (TLD), iar acestea sunt de mai multe feluri:

Codul tarii (ccTLD) este o extensie formata din doua litere ce are rol de a stabili zonele geografice unde s-a facut inregistrarea domeniului.

Desi la inceputul internetului putine tari au permis nerezidentilor sa inregistreze domenii, in ultimul timp aceasta restrictie a fost eliminata iar in prezent se pot inregistra domenii din absolut orice colt al lumii.

Extensiile domeniului internet pot fi diverse

Domeniul general de nivel superior (gTLD) pot fi inregistrate de oricine, indiferent de tara de domiciliu. Cele mai cunoscute sunt .net, .com, .biz sau .info.

Domeniile de nivelul doi sunt un subdomeniu al domeniului principal (spre exemplu .biz.eu).

In ultimul timp au aparut foarte multe TLD-uri, dintre care foarte multe exotice, ce au rolul de a evidentia site-ul nostru.

Spre exemplu extensia .win poate sugera vizitatorilor nostri ca se afla exact pe site-ul pe care il cauta si este folosita in special de catre site-urile de jocuri sau casinouri online. Pretul acestora este in general mult mai scazut fata de cel al unui TLD normal.

Un TLD .ro ne poate costa pana la 10 euro pe an, iar extensia .eu are un pret de 5 – 7 euro pe an. Extensia .win poate fi inchiriata cu numai 2 euro pe an.

Indiferent de TLD-ul pentru care optam este foarte important ca acesta sa fie ales pentru a oferi site-ului nostru prestanta si respect, deoarece numai in acest fel se poate creea un brand de succes in jurul site-ului.

In plus, un TLD bine ales ne va ajuta si in cazul unei politici SEO bine gandite ce ne va scoate site-ul in evidenta iar acesta va fi mai bine pozitionat in clasamentul motoarelor de cautare.

Nu trebuie sa neglijam gazduirea domeniilor, deoarece daca serviciile firmei de hosting sunt proaste site-ul nostru nu va fi vizitat de prea multe persoane si va fi depunctat si in Google deoarece unul dintre cele ai importante criterii in viziunea Google este viteza de acces a site-ului.