Internetul a devenit omniprezent in viata de zi cu zi. Viata fara un computer sau un smartphone nu mai este de conceput, iar internetul ne usureaza activitatile zilnice mai mult decat am vrea sa recunoastem.
Multitudinea de site-uri ne ofera posibilitatea de a ne alege vacantele si de a ne face cumparaturile, dar toate acestea nu ar fi posibile fara existenta domeniilor online. Acestea reprezinta de fapt adresa virtuala a unui site si fac posibila accesarea usoara si rapida a unui site.
Domeniul internet este usor de accesat si de retinut si are in general forma numedomeniu.extensie (spre exemplu vandlaptop.ro).
Domeniul este locul unde este gazduit continutul unui site, iar extensia domeniului reprezinta in general adresa tarii unde a fost inregistrat. In ultimul timp insa extensiile au devenit din ce in ce mai diversificate, reprezentand anumite industrii (.shop pentru magazinele online, etc).
Domeniul online este foarte important in mediul electronic, deoarece denumirea acestuia ofera foarte multe detalii despre compania sau persoana fizica pe care o reprezinta.
Numele domeniului online trebuie sa fie sugestiv
In mediul online nu avem posibilitatea sa asociem numelui domeniului o reclama luminoasa sau o vitrina ca in cazul unei firme normale, asadar este necesar sa alegem cu foarte mare atentie numele.
O denumire adecvata va oferi clientilor incredere in serviciile oferite iar compania va avea o personalitate puternica, in jurul careia un brand va fi cladit cu foarte mare usurinta, de aceea numele domeniului trebuie sa fie scurt si usor de retinut.
In cazul in care domeniul internet reprezinta o firma este important ca adresele de e-mail ale angajatilor sa fie legate de numele domeniului internet (nume.angajat@numedomeniu.ro).
Este foarte important ca atunci cand am ales numele domeniului sa ne grabim sa il inregistram, deoarece mediul online actioneaza pe principiul „primul venit are prioritate” si este posibil ca numele ales de noi sa fie deja inregistrat.
Este recomandat ca in cazul in care dorim sa ne deshidem o firma sau un blog sa ne interesam din timp daca numele domeniului dorit este disponibil si sa il rezervam pentru o perioada de timp, pana in momentul in care terminam actele firmei si il putem cumpara.
Daca in mediul offline este destul de dificil de verificat daca un nume de companie este liber, mediul electronic este renumit pentru usurinta cu care se pot verifica informatiile. Astfel, daca dorim sa verificam valabilitatea unui domeniu este suficient sa apelam unul dintre serviciile who.is ale registrarilor internet.
Cel mai mare registrar pentru domeniile online din Romania este Rotld, dar exista si alti registrari prin care putem obtine domeniile dorite la preturi foarte bune. Este important insa sa nu ne ghidam dupa principiul pretului cel mai mic deoarece trebuie sa alegem o firma de renume, ale carei servicii sa le verificam in prealabil pe forumurile de discutii.
Nu cred ca isi doreste nimeni sa aiba parte de suprize neplacute si sa se trezeasca ca de fapt domeniul inregistrat nu mai este valabil sau apartine altei persoane.
Inregistrarea unui domeniu online in Romania este foarte usor de facut si se realizeaza din fata calculatorului.
In primul rand vom accesa adresa registrarului si vom completa formularul pus la dispozitia noastra online. Acesta contine informatii despre numele domeniului pe care dorim sa il inregistram, datele persoanei fizice sau ale firmei, date de facturare, adresa e-mail, etc.
Formularul va fi trimis registrarului prin apasarea butonului „Submit” sau „Inregistrare”, urmand sa primim pe mail factura pentru plata domeniului. Aceasta poate fi platita cu cardul (pe site-ul registrarului) sau prin OP sau internet banking.
Nu trebuie sa uitam sa trimitem dovada de plata cat mai curand catre registrar, deoarece acestia nu vor activa domeniile decat in momentul in care banii vor intra efectiv in cont, de aceea este bine sa trimitem dovada de plata cat mai repede.
Numele domeniului poate fi alcatuit dintr-un amestec de caractere alfanumerice (litere mici sau mari de la A la Z sau cifre cu valori cuprinse intre 0 si 9) si un semn „-”. Lungimea maxima admisa este de 63 de caractere (exclusiv sufixul).
Dupa activarea domeniului vom primi factura fiscala in format electronic (aceasta nu va avea stampila sau semnatura si va putea fi folosita in contabilitate pe baza articolului 319 din Legea numarul 227 / 2015 referitoare la codul fiscal).
Perioada de inregistrare ale unor domenii romanesti a devenit destul de restrictiva. Daca pana in 2017 inregistrarea unui domeniu se facea pentru o perioada de zece ani, in prezent Romania s-a aliniat normelor Uniunii Europene ce prevad reinnoirea anuala a domeniilor.
Preturile de inchiriere a unui domeniu variaza de la un registrar la altul si de la un tld la altul. Astfel, pretul de inchiriere al unui domeniu .ro este in jur de 8 – 10 euro pe an, iar al unui domeniu .eu pretul scade pana la 5 – 7 euro pe an. In cazul nor domenii exotice (.top, etc) pretul va fi si mai mic, in jur de 3 – 5 euro pe an, dar exista si extensii mult mai scumpe (.acasa sau .srl) ce pot costa si pana la cateva sute de mii de dolari anual.
Achizitia unor nume de domenii poate fi privita si ca o investitie, deoarece acestea pot fi folosite pentru SEO sau pot fi revandute in momentul in care au ajuns branduri de renume.
Rezervarea domeniului de catre o firma ce nu este inca infiintata se poate realiza la fel de usor ca inregistrarea unui nou domeniu online, completandu-se un formular de pe site-ul registrarului. Este important de retinut faptul ca rezervarea unui domeniu inseamna doar ca acesta este blocat pe numele nostru si nu permite nicio alta operatiune fizica (nu vom putea instrala un CMS pentru a ne face site-ul, nu se vor putea face adrese e-mail, etc)
Desigur ca multi dintre cei aflati la inceput de drum isi pot pune intrebari legate de suprapunerea numelor domeniilor. Este domeniul inchiriat de mine numai al meu sau il mai are inchiriat si o alta persoana? Este domeniul in siguranta pe perioada in care l-am inchiriat?
Siguranta datelor si a domeniilor online este mai presus de orice pentru un registrar. Exista numeroase proceduri prin care un domeniu inregistrat de catre o persoana nu poate fi inchiriat si altei persoane.
Ce avem de facut dupa ce am inregistrat numele unui domeniu
Inregistrarea unui nume al domeniului nu este suficient pentru a demara operatiunea de realizare a site-ului, deoarece domeniul trebuie sa fie gazduit pe un server, ce ne va pune la dispozitie spatiul fizic de stocare a datelor.
Gazduirea poate fi facuta pe serverele registrarilor (accesand o sectiune speciala pentru acest serviciu) sau pe serverele unor data centere (firme specializate in gazduirea site-urilor).
Cu siguranta ca ne vom intreba ce sa intampla daca ne dorim sa schimbam numele domeniului dupa o anumita perioada de timp sau sa il vindem altui utilizator.
Vanzarea domeniului se poate face oricand, cu conditia respectarii politicii de transfer al domeniului proprie fiecarui registrar. Un domeniu online este o marfa sau o proprietate ca oricare alta si poate fi instrainat in orice moment, fara un anunt prealabil.
Modificare datelor personale sau de contact al detinatorului domeniului poate fi facuta la fel de usor accesand sectiunea speciala dedicata acestor date.
La fel de usor se poate face si schimbarea DNS-urilor (serverele pe care este gazduit site-ul). Vom accesa sectiunea spceiala pentru name servere, acolo unde vom trece adresa noilor servere. Nu este recomandat sa ne mutam site-urile decat daca problemele sunt foarte grave, deoarece aceasta este o operatiune deosebit de riscanta ce trebuie facuta cu foarte mare atentie.
Propagarea DNS-urilor nu este de cele mai multe ori instantanee, iar aceasta poate dura si pana la 24 de ore, timp in care site-ul nostru va fi inactiv.
Numele domeniului online insa nu poate fi schimbat sub nicio forma. Acesta este un nume unic si nu mai poate fi schimbat dupa ce domeniul a fost inregistrat. Daca dorim sa modificam un caracter sau o litera din domeniu acesta este considerat un nume nou ce va trebui inregistrat la registrar.
Un domeniu online poate fi sau nu folosit, in functie de optiunea celui ce l-a inchiriat. Acesta poate fi utilizat prin creearea unui site sau poate fi pastrat liber pentru a fi utilizat mai tarziu, in functie de necesitatile de moment.
Anularea cererii de inregistrarea pentru un domeniu rezervat se poate face oricand, dar trebuie sa tinem seama ca acest lucru ne va afecta procesul de inregistrare al domeniului daca ne razgandim intre timp sau ajungem la concluzia ca am facut o greseala.
O noua cerere de inregistrarea domeniului nu poate fi facuta decat dupa 32 de zile atuni cand domeniul va deveni liber, dar trebuie sa fim atenti deoarece exista riscul ca acesta sa fie inregistrat de catre o alta persoana ce a fost „mai iute de mana” ca noi.
Parolele de administrare ale domeniilor online trebuie salvate intr-un loc sigur. Nu trebuie insa sa ne facem probleme prea mari in cazul in care am ratacit parola, deoarece este suficient sa accesam un link special si parola noastra va fi resetata.
In acest caz vom primi pe e-mail pasii ce trebuie efectuati pentru a seta o noua parola. In cazul in care ne-am schimbat adresa de mail, aceasta poate fi modificata pe site-ul registrarului.
Starea unui domeniu poate fi de mai multe feluri
In cazul in care detine mai multe domenii la mai multi registrari este indicat sa avem o evidenta clara a acestora, deoarece niciun registrar nu ne poate furniza o lista a domeniilor detinute in alte parti.
Daca totusi suntem prea comozi pentru a ne tine o evidenta ne putem inchiria toate domeniile de la acelasi registrar, caz in care lista domeniilor va fi usor de urmarit in sectiunea „domeniile mele” ale registrarului.
Starea unui domeniu poate fi diversa, iar mai jos am detaliat toate posibilitatile de stare pe care le poate avea un domeniu.
- Delete Prohibited inseamna ca domeniul nostru nu poate fi sters;
- Hold inseamna ca domeniul nu este gazduit pe niciun server (nu are nici un DNS valid) si este inactiv;
- Locked inseamna ca sunt permise modificari numai pentru DNS-uri;
- Pending Delete isi va face aparitia numai in momentul in care domeniul este marcat pentru stergere, iar aceasta situatie isi face aparitia in momentul in care perioada de inchiriere a expirat. In acest punct domeniul este inactiv si poate fi reinnoit;
- Reserved marcheaza un domeniu online rezervat. In acest caz domeniul este inactiv;
- Registrant Transfer Prohibited subliniaza ca domeniul nu poate fi transferat;
- Registrant Pending Transfer ne arata ca domeniul va fi transferat catre un alt detinator;
- Update Prohibited: datele domeniului nu mai pot fi modificate. In acest caz este permisa numai reinnoirea domeniului;
- Renew Prohibited ne arata faptul ca site-ul nu mai poate fi reinnoit;
- Transfer Prohibited inseamna ca domeniul nostru nu mai poate fi transferat;
Atunci cand ne vom cumpara domenii online este bine sa ne informam in prealabil despre semnificatia anumitor termeni, intrucat exista posibilitatea in care vom fi pusi in fata unor termeni ca IDN sau IDNA.
Astfel, IDNA se refera la denumirea domeniilor realizata din caractere din afara gamei ASCII si modul in care acestea pot deveni functionale folosind infrastructura DNS existenta.
IDN are ca obiect reglementarea numelor de domenii ce folosesc diactritice ce contin caractere aflata in afara seturilor ASCII. Acestea sunt formate din caractere Unicode in mai multe limbi, dar nu toate caracterele de acest tip pot fi folosite pentru a genera un nume al unui domeniu IDN.
ASCII este un standard de codificare al caracterelor folosit pentru textele si caracterele dintr-un computer. Atfel, numerele vom fi codificate de la 0 la 9, iar literele de la A la Z.
Deoarece atacurile informatice au luat amploare in ultima perioada de timp, tot mai multe companii au trecut la variante securizate ale domeniilor, ce sunt foarte greu de „spart”. Astfel si-a facut aparitia standardul DNSSEC (o extensie a DNS) ce foloseste un algoritm special de criptare a acestui protocol.
Acestea asigura o protectia suplimentare a domeniului online in cazul unor atacuri de tip „DNS cache poisoning” si protejeaza si garanteaza integritatea datelor domeniului, dar din pacate nu garanteaza confidentialitatea datelor DNS-ului.